Självtest för spelmissbruk – testa dina spelvanor

Förståelse och identifiering av tecken på spelmissbruk kan vara utmanande att känna av på egen hand, särskilt för den som är mitt i det. Därför kan ett självtest vara ett värdefullt verktyg för att skapa insikt och förståelse kring egna spelvanor. Genom att använda sig av ett självtest kan man ta ett steg tillbaka och objektivt utvärdera sina beteenden och känslor kopplade till spelandet.

Ett självtest för spelmissbruk kan hjälpa till att identifiera potentiella problemområden, från milda till mer allvarliga tecken på spelberoende. Här nedanför kommer du kunna ta del utav vårt självtest som vi på GA-Sverige tagit fram.

Det är viktigt att komma ihåg att resultatet av ett självtest bör tas på allvar, men det är också viktigt att inte dra förhastade slutsatser. Om du känner oro över dina spelvanor, bör du alltid söka professionell hjälp. Självtest är ett verktyg för att skapa medvetenhet och förståelse, men det kan aldrig ersätta professionell bedömning och behandling.

Gör vårt självtest

För att få en klarare bild av dina spelvanor och om de kan vara skadliga, kan du göra vårt självtest. Detta självtest är utformat för att hjälpa dig att reflektera över ditt spelande och identifiera eventuella tecken på spelmissbruk. Det är viktigt att svara ärligt på alla frågor för att få en korrekt bedömning.

Testet består av en serie påståenden som du kommer att behöva bedöma utifrån din egen erfarenhet. Om du svarar ja på 2 eller fler påståenden finns det en risk att du är spelberoende. Om du svarar ja på 5 eller fler, är det i princip säkert att du lider av ett spelmissbruk.

1. Tänker du ibland på hur mycket du totalt har förlorat genom åren och blir ledsen av det?

2. Har du någonsin tänkt på döden och/eller övervägt självmord efter dina förluster?

3. Sover du för lite (under 6 timmar) på grund av ditt spelande?

4. Har du någonsin stängt av ditt konto alternativt blockerat dig själv från spel på ett spelbolag?

5. Har du någonsin gjort fler än fem insättningar på ett casino/spelsida under en och samma dag?

6. Spelar du för mer än 20% av din månadsinkomst månad efter månad?

7. Försöker du byta ämne varje gång någon i din omgivning börjar prata om spelproblem?

8. Har du satt en gräns på ditt spelande och någon gång ringt företaget som du spelar med och bett dem att ändra gränsen så att du kan spela mer?

9. Tänk dig att du har gjort en insättning på 100 kronor och vunnit 10 000 kronor på 5 satsade kronor. Fortsätter du spela och höjer insatser till 20 eller mer per gång?

10. Tycker någon i din familj eller bland dina vänner att du spelar för mycket?

11. Idrottar du för lite för att du inte har tid till det på grund av ditt spelande?

12. Har du någonsin missat något viktigt på grund av ditt spel såsom stänga av ugnen eller din bokade tvättid?

13. Måste du hålla koll/tänka på på när du får lön eller bidrag in på ditt konto igen när du gör dina insättningar?

14. Har du någonsin gjort slut med din partner (till en viss del) på grund av ditt spelande?

15. Känner du dig ensam och/eller olycklig och mår bättre av att spela?

16. Berättar du om dina vinster för någon som du inte vågar berätta om dina förluster för?

17. Har du någonsin ljugit till släktingar eller vänner om hur mycket du spelar?

18. Känner du innerst inne att du har spelproblem?

19. Har du någonsin lånat pengar av någon för att finansiera ditt spelande?

20. Har du någon gång under det senaste året valt att stanna hemma för att spela istället för att gå till jobbet eller skolan?

Testa dig hos Stödlinjen.se

För att ytterligare undersökning kring dina spelvanor hänvisar vi dig till att besöka Stödlinjen.se. Där erbjuds ett omfattande självtest som hjälper dig att ta tempen på dina spelvanor. Testet består av nio frågor och tar bara ett par minuter att fylla i. Det är enkelt, kostnadsfritt och du behöver inte uppge någon personlig information.

Detta självtest kan ge dig en djupare insikt i dina spelvanor och hjälpa dig att identifiera eventuella tecken på spelmissbruk. Även om vi anser att vårt eget test är bra, så anser vi att Stödlinjens självtest är snäppet vassare. Därför rekommenderar vi det till alla som känner oro över sina spelvanor.

Testa Stödlinjens självtest här: https://stodlinjen.se/spelberoende-test-pgsi

Vad gör man om man får ett negativt resultat?

Om du genomfört vårt eller något annat självtest och fått ett negativt resultat, kan det vara en indikation på att dina spelvanor kan vara problematiska. Men vad gör man om detta sker?

Ja, vi uppmanar dig att ta kontakt med Stödlinjen. Stödlinjen kan ses som en förstahjälpen vid spelmissbruk. De kan ge råd och vägledning, samt skicka dig i rätt riktning för att få den hjälp som du behöver. Det kan vara allt från att hitta en terapeut specialiserad på spelberoende, till att ansluta till stödgrupper för personer som upplever liknande utmaningar.

Lämna en kommentar